Twee op drie mannen betaalt date graag
Hoe zit dat nu met betalen tijdens 'dates'? Altijd de man, elk fifty-fifty, of elk om beurt? Twee op drie mannen is bereid het eerste afspraakje volledig zelf te betalen. Na enkele dates verwachten ze wel dat hun partner meebetaalt.Niet of wel?
Een probleem voor 44 procent van de vrouwen, die nooit willen (helpen) betalen. De andere vrouwen bieden het wel aan, maar één op drie van hen hoopt stiekem dat de man weigert. De helft is dan weer beledigd als de man weigert.
Niet gierig, geen geprofiteer
Drie op vier mannen voelt zich schuldig als ze vrouwen laten meebetalen. Ze willen niet gierig over komen, anderzijds willen ze niet dat van hen geprofiteerd wordt. Wie zijn date nooit laat meebetalen, wordt dan weer gezien als een controlefreak.
Huisvrouw of zelfstandig?
"Sommige vrouwen zijn heel vrijgevochten - op bepaalde vlakken. Op andere vlakken worden ze helemaal ' een jaren '50-huisvrouw'. Ze bieden aan om te betalen, maar enkel om beleefd te zijn," verklaart experte Judy McGuire. Andere vrouwen voelen zich ongemakkelijk als hun date alles voor hen betaalt, omdat ze dan een stukje macht afstaan. "Ik kan best voor mezelf zorgen", zegt deze groep vrouwen.
Loonfiche
Dat is niet eens gelogen, want veel vrouwen werken nu en hebben dus een eigen inkomen, ook al verdienen ze nog steeds minder dan mannen. Stilaan groeit het idee dat degene met het grootste loon zou moeten dokken. De helft van de vrouwen vindt dat de man moet betalen als hij meer verdient.
Maar slechts één op drie vrouwen is bereid alles te betalen als zij meer verdienen. Een andere manier om te beslissen wie betaalt, is de initiatiefnemer laten opdraaien voor de kosten. De helft van de mannen vindt dit een fair systeem.
Wat bestellen?
Een ander probleem: wat bestel je, als je weet dat je niet zelf betaalt? Drie op vier mannen vindt het niet erg als hun afspraakje het duurste op de kaart neemt. Maar dat vindt 90 procent van de vrouwen niet kunnen. Ze 'betalen' hun date ook terug voor die eerste date. Het liefst (80 procent) met een thuisgekookt maal, of een ander restaurant bezoek (50 procent) of naar de film (50 procent).
Verwarrende veranderingen
Verwarrend? Dat is het ook. "De dateregels zitten in een overgangsperiode, waardoor iedereen een beetje onzeker is over hoe het 'juist' gebeurt", erkent date-expert Dianes Mapes, auteur van het boek 'How to date in a post-dating world'. In tijden van verwarring wordt vaak teruggegrepen naar 'traditionele' gebruiken, vooral door mannen.
Taboe!
De oplossing zou natuurlijk zijn dat man en vrouw met elkaar bespreken hoe ze het gaan aanpakken, maar dat kan niet wegens taboe. Na enkele dates zouden de meeste mannen het wel ter sprake brengen, of toch ten minste subtiel laten merken dat ze financiële back-up verwachten. Zo zouden ze enkel de helft betalen, liegen dat ze te weinig geld bijhebben of hun date meenemen naar goedkopere restaurants. Als de vrouw blijft weigeren te betalen, zou de relatie in de helft van de gevallen afspringen.
De bevindingen komen uit een online-onderzoek van de nieuwssite msnbc.com en het blad Elle, bij 14.000 surfers waarvan 40 procent vrouwen en 60 procent mannen. (edp)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten